Siirry sisältöön

Muovi… tuo kaikkialla läsnä oleva materiaali, joka läpäisee tai pikemminkin tunkeutuu lähes jokaiseen elämämme osa-alueeseen. Mutta mitä on ”muovi”?

Lyhyesti sanottuna muovi on petrokemian tuote. Kyllä, muovi valmistetaan periaatteessa samasta mustasta fossiilista, jota jalostamme bensiinin valmistukseen.

Vaikka lähes yleisesti uskotaan, että muovi, mukaan lukien pussit, pillit, pullot jne., on haitallista ekosysteemillemme, suurin osa kuluttajista on edelleen vakuuttunut siitä, että se on turvallista joutua kosketuksiin ruoan ja juoman kanssa.

Mutta onko sen?

Totuus on, että viime vuosina tutkimus toisensa jälkeen on osoittanut, että muovista vuotaa tai vapautuu kemikaaleja ruokaan. Nykyään riittää, että ymmärrämme yhden asian – muovi ei ole reagoimaton materiaali. Onko mikään ihme, että kun muovia kuumennetaan, naarmutetaan, pureskellaan tai jätetään autoon kuumaan aurinkoon, muoviosista vapautuu myrkyllisiä kemikaaleja ilmaan, elintarvikkeisiin tai nesteisiin, joita säilytetään muovipakkauksissa ja -pulloissa?

MUTTA EIKÖ BPA-VAPAA MUOVI OLE TURVALLINEN VAIHTOEHTO?

Siitä lähtien, kun bisfenoli A (BPA) tunnistettiin hormonitoimintaa häiritseväksi kemikaaliksi, muovinvalmistajat ovat korvanneet sen muilla samankaltaisilla yhdisteillä, jotka vastaavat muovin halutuista ominaisuuksista. Ja jo useiden vuosien ajan merkintä BPA-vapaa on tavallisille ihmisille yhdistetty turvallisuuteen terveyden kannalta.

Kun kävi selväksi ja todistetuksi, että BPA:lla oli yhteys merkittäviin kansanterveydellisiin ongelmiin, kuten varhaiseen murrosikään sekä rinta- ja eturauhassyövän merkittävään lisääntymiseen, eräät sääntelyelimet, kuten Euroopan komissio, Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto ja Kanadan terveysvirasto, kielsivät BPA:n käytön, mutta vain tuttipulloissa. Ja vain näissä maissa.

Markkinat eivät tietenkään voineet olla reagoimatta, ja kun otetaan huomioon nämä rajoitukset ja yhteiskunnalliset paineet, valmistajat reagoivat nopeasti ja kääntyivät vaihtoehtoisten kemikaalien puoleen BPA-vapaiden tuotteiden valmistamiseksi.

Suuret kemianteollisuuden yritykset sekä monet johtavat pullon- ja astianvalmistajat uskottelevat meille, että ”heidän” muovinsa on turvallista tai, heidän sanojensa mukaan, ”myrkytöntä”.

Valitettavasti viimeaikaiset tutkimukset EIVÄT ole samaa mieltä niiden väitteiden kanssa. Tutustu UCLA:n lääketieteellisessä tiedekunnassa työskentelevän tohtori Nancy Waynen työhön, joka tutki muovin vaikutuksia hormonitoimintaan. Hän kutsuu ”BPA-vapaata” -väittämää markkinointihuijaukseksi ja menee vielä pidemmälle korostaen, että yritykset vaihtavat BPA-pohjaisia muoveja muihin muoveihin – kaikki tämä markkinoinnin, ei terveytemme, nimissä.

MITÄ BPA-VAPAITA MUOVEJA KOSKEVAT TUTKIMUKSET SANOVAT?

Viime vuosina BPA:lle vaihtoehtoisia muoveja koskevissa tutkimuksissa on kirjoitettu mustavalkoisesti, että ne häiritsevät eläinten lisääntymisjärjestelmää yhtä paljon kuin BPA ja että ne ovat sama hormonitoimintaa häiritsevä aine.

Eläimillä oli jopa 40 prosentin lisäys hormonaalisissa neuroneissa, mikä osoitti lisääntymisjärjestelmän ylistimulaatiota, alkion fysiologia muuttui jo 25 tunnissa, mikä johti ennenaikaiseen syntymään, nämä kemikaalit muuttivat DNA:n kromosomeja ja aiheuttivat ongelmia munasolujen ja siittiöiden tuotannossa, jotka siirtyivät seuraaville kolmelle sukupolvelle.

Tutkijat havaitsivat myös, että sekä BPA että BPS vaikuttavat osittain estrogeenijärjestelmän ja osittain kilpirauhashormonijärjestelmän kautta.Kilpirauhashormonilla on merkittävä vaikutus aivojen kehitykseen raskauden aikana, joten tutkimuksella voi olla merkittäviä vaikutuksia sikiön yleisen kehityksen ymmärtämiseen, myös ihmisillä.

Toistaiseksi tutkimuksia on tehty vain eläimillä, mutta haluammeko odottaa samojen tulosten vahvistamista ihmisillä, kun ne saadaan vasta muutaman vuoden kuluttua?

Mutta miksi valmistajat johtaisivat meitä harhaan?

Raha. Kemianteollisuusyritykset tienaavat vuosittain miljardeja dollareita muovista. Pullon- ja ruokasäiliöiden valmistajat käyttävät muovia pullojen ja korkkien valmistukseen, koska se on helpompaa ja halvempaa kuin muovittomien vaihtoehtojen käyttö.

Huolestuttavinta on, että jopa muovittomien pullojen ja astioiden (kuten ruostumattoman teräksen ja lasin) valmistajat käyttävät edelleen muovia kansissa, hylsyissä, kahvoissa, juomakupeissa ja pilleissä, mikä vähentää myrkyllisten elementtien pääsyä ruokiin ja juomiin vain osittain. Jotkut jopa yrittävät peitellä sitä harhaanjohtavilla ympäristöväitteillä:

Älä anna sellaisten merkkien hämätä, jotka eivät mainitse ainesosia tai piiloutuvat muovin nimien taakse – PP, PP #5 tai polypropeeni ovat kaikki muovin nimiä, Tritan® on sama muovi jne.

Älä mene lankaan tuotemerkeillä, jotka väittävät olevansa BPA-vapaita” tai ”myrkyttömiä”, koska jopa BPA-vapaat muovit (kuten BPS jne.) vapauttavat edelleen myrkyllisiä kemikaaleja, joihin liittyy estrogeenivaikutus.

Älä mene lankaan tuotemerkeillä, joissa on muoviosaa ympäröivä teräskuori – juomasi on edelleen kosketuksissa muovin kanssa, ja sinä tai lapsesi juotte muovilla täytettyä juomaa.

National Public Radio (NPR) julkaisi syyskuussa 2018 vakuuttavan artikkelin mikromuovin yleisyydestä jokapäiväisessä elämässä, ja kyllä, valitettavasti sinä ja lapsesi altistutte muoville, kun käytätte tästä materiaalista valmistettuja tuotteita. Mutta eikö olekin järkevää poistaa myrkyllisten kemikaalien lähteet aina kun se on mahdollista??

Onko mitään syytä antaa lapsellesi muovipullo tai pullo, jossa on muovielementtejä, kun on olemassa vaihtoehto, joka on todella 100-prosenttisesti muoviton?

Tutkittuaan uusia tutkimuksia The Daily Telegraph kehotti kuluttajia heittämään pois kaikki tuttipullot, nokkamukit, vesipullot ja lounaslaatikot, jotka sisältävät muovia.

Ja heinäkuussa 2018 American Academy of Pediatrics julkaisi raportin, jossa käsiteltiin yleisten ravintolisien vaaroja sekä kemikaaleja, joita vapautuu muovisista ruoka-astioista normaalin käytön aikana.

Akatemian johtopäätös? ”Käytä vaihtoehtoja muoville…”

Voidaan siis sanoa, että muovia koskevat uutiset pahenevat jatkuvasti, myrkyllisyysongelmista ympäristöongelmiin. Tutkimus toisensa jälkeen vahvistaa tämän materiaalin haitallisuuden, kun se joutuu kosketuksiin ruokamme tai juomamme kanssa.

Onko muoville tilaa pulloissa tai vauvasi kehossa? Kuten Maya Angelou sanoi: ”Mindfulness antaa meille mahdollisuuden elää paremmin.”

No, me kaikki tiedämme, että on parasta olla altistamatta lapsia (tai itseäsi) tarpeettomasti myrkyille, joten on aika muuttaa tapoja ja valita turvallisempia vaihtoehtoja.

Drawer Title
Samankaltaisia ​​tuotteita